blízko pri človeku

PLÁNY OBNOVY KRAJINY SÚ ZÁVISLE OD ÚČASTI HAIŤANOV

Kategorie: Humanitárna pomoc a rozvojová spolupráca Dátum: 03/05/2010

Caritas Internationalis upozorňuje, že dlhodobá obnova by mala byť založená na miestnych zdrojoch a surovinách a na účasti haitského obyvateľstva. Civilná spoločnosť sa musí postaviť na nohy.

Caritas Internationalis vidí potrebu:
- rýchlych a efektívnych riešení na zastavenie ľudského utrpenia, ktoré dnes ľudia podstupujú: prechodné tábory potrebujú zlepšenie, najmä čo sa týka dočasných prístreší a hygienických zariadení; treba podporiť okolité územia v blízkosti Port au Prince, aby si mohli ľudia hľadali vhodnejšie miesta na život
- plánov zameraných na obnovu krajiny: chronická potravinová neistota sa by sa mala riešiť investovaním do ekonomického rozvoja, živobytia, poľnohospodárstva, politiky zelenej energie a boja proti degradácii životného prostredia a odlesňovaniu.
- ochrany práv žien a detí
- bezplatnej zdravotnej starostlivosti pre najchudobnejších
- reformy spravodlivosti zahŕňajúcu: riešenie korupcie; regulárne voľby v nadchádzajúcom čase; stiahnutie zahraničných jednotiek, keď bude haitská polícia schopná poskytnúť bezpečnosť a zaručiť práva občanov.

Prezident Caritas Haiti Pierre Dumas povedal: „Všetky aspekty zdravia, životného prostredia, vzdelania, vytvárania pracovných možností a rozvoja miestnej výroby treba vziať do úvahy.“
Caritas pracuje v Port-au-Prince, Léogane, Petit-Goave, Jacmeli, Cayes, Gressier, Mirebalais a Gonaives.

Doteraz sa, podľa členov Caritas, ktorí pracujú na Haiti, investovalo najmenej 12 miliónov dolárov, prostredníctvom ktorých:
- 900 000 ľudí dostalo náradie a stany
- 1 160 000 ľuďom bola poskytnutá zdravotná starostlivosť formou
poskytnutia zdravotníckych pomôcok a základná starostlivosť v nemocniciach - 1 551 599 ľudí dostávalo po dobu dvoch mesiacov pravidelné potravinové zásoby a teplé jedlo
- viac ako 200 000 ľuďom bol umožnený prístup k čistej vode a boli im rozdané hygienické balíčky
- 13 000 detí, starých a zdravotne postihnutých ľudí získalo priestor, kde sa môžu hrať, stretávať, učiť alebo cítiť chránení.

PODPORTE TERAZ >>

NEWSLETTER >>

Diecézne charity

Kde ste sa dozvedeli o Pôstnej krabičke pre Afriku?

FacebookMladaCharita

Partneri