blízko pri človeku

SKCH: Vyhlásila verejnú zbierku na pomoc prenasledovaným ľuďom v Iraku

Kategorie: Humanitárna pomoc a rozvojová spolupráca Dátum: 19/09/2014

BRATISLAVA. 19. septembra 2014 - Slovenská katolícka charita (SKCH) vyhlásila verejnú zbierku na pomoc Iračanom, ktorí museli utiecť zo svojich domovov pred hrozbou násilia zo strany džihádistov z radikálneho sunnitského hnutia Islamský štát. Od januára 2014 Irak zažil dramatický nárast počtu vnútorne vysídlených ľudí, ide pritom najmä o kresťanov, jezídov a šítskych moslimov. Keďže tieto skupiny patria medzi menšiny, Islamský štát ich prenasleduje, zabíja, unáša a núti ku konverziám alebo plateniu daní.

„Mnohí ľudia museli opustiť svoje domovy bez toho, aby mali možnosť zobrať si so sebou aspoň stravu, vodu či oblečenie. Podľa odhadov utieklo už viac ako 1,8 milióna ľudí. Charita sa preto snaží zmierniť ich utrpenie,“ vysvetlil generálny sekretár Radovan Gumulák.

Z výnosu zbierky SKCH v spolupráci so svojim partnerom Charita Irak zabezpečí základnú pomoc pre vysídlených ľudí. Pôjde o 10-tisíc balíčkov obsahujúcich napríklad deky, kanistre na vodu a hygienické potreby, 1400 domácností dostane zimné oblečenie a 2200 rodinám Charita opraví príbytky.

Ďalšou formou pomoci bude poskytovanie psychosociálneho poradenstva a poskytovanie ubytovania zraniteľným skupinám, ako tehotným ženám, hendikepovaným, zraneným alebo ťažko chorým ľuďom. „Pomoc je momentálne naplánovaná na šesť mesiacov a Charita Irak ju bude poskytovať v provinciách Dohuk a Erbil. Veríme, že budeme môcť pomôcť čo najviac ľuďom,“ uzavrel Radovan Gumulák.

Verejnú zbierku je možné finančne podporiť ľubovoľným príspevkom na číslo účtu 4008058424/7500, variabilný symbol je 196 (účet v tvare IBAN SK46 7500 0000 0040 0805 8424). Ďakujeme

PODPORTE TERAZ >>

NEWSLETTER >>

Diecézne charity

Kde ste sa dozvedeli o Pôstnej krabičke pre Afriku?

FacebookMladaCharita

Partneri