blízko pri človeku

Tohtoročná Svätomartinská zbierka podporila prenasledovaných kresťanov na Blízkom východe

Kategorie: Humanitárna pomoc a rozvojová spolupráca, Pomoc utečencom and Slovensko Dátum: 23/01/2016

V roku 2015 sa už po siedmykrát na sviatok svätého Martina uskutočnila vo všetkých farnostiach Bratislavskej diecézy takzvaná Svätomartinská zbierka, ktorá bola venovaná prenasledovaným kresťanom na Blízkom východe. Nezištné dary veriacich v Bratislavskej arcidiecéze opäť ukázali, že im skutočne záleží na ľuďoch v núdzi. Pre ťažko skúšaných veriacich na Blízkom východe sa im podarilo vyzbierať rekordnú sumu 121 400 Eur.

Finančný výnos zo  Svätomartinskej zbierky odovzdal v stredu 20. januára 2016 bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský prostredníctvom symbolických šekov do rúk generálneho sekretára Slovenskej katolíckej charity Radovana Gumuláka a prof. Vladimíra Krčméryho z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

Slovenská katolícka charitu využije polovicu výnosu zbierky na podporu dvoch projektov na Blízkom východe.
Prvý je zameraný na vzdelávanie detí utečencov a zlepšenie životných  podmienok utečeneckých rodín, ktoré museli utiecť zo svojich domovov a usadili sa v susednom Libanone alebo Jordánsku. Tento projekt SKCH realizuje v spolupráci so svojimi partnermi Caritas Austria, Caritas Libanon, Caritas Jordan,  Jesuit Refugee Service a Catholic Relief Services. Spolu pomáhajú viac ako 10 200 ľuďom v núdzi.
Druhým podporeným projektom budú kresťanskí univerzitní študenti , ktorí boli vyhnaní zo svojich pôvodných univerzít a momentálne vďaka iniciatíve biskupa Yusifa Thomasa študujú na Univerzite Tikrit v Kirkuku. Cieľom projektu je zabrániť pretrhnutiu línie chaldejskej katolíckej inteligencie a reálnej strate mladej generácie kresťanov, ktorá je kľúčová pre stabilizáciu celého regiónu.

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave použije darované financie na podporu a rozšírenie aktivít kliniky blahoslavenej sestry  Zdenky  Šelingovej, ktorú prevádzkuje približne 20 km od mesta Erbil v severnom Iraku. Klinika poskytuje lekársku pomoc viac ako 10 000 ľuďom.

Všetkým darcom srdečne ďakujeme za ich štedrosť.

PODPORTE TERAZ >>

NEWSLETTER >>

Diecézne charity

Kde ste sa dozvedeli o Pôstnej krabičke pre Afriku?

FacebookMladaCharita

Partneri