blízko pri človeku

Verejná zbierka na pomoc Iraku

Slovenská katolícka charita (SKCH) vyhlásila verejnú zbierku na pomoc Iračanom, ktorí museli utiecť zo svojich domovov pred hrozbou násilia zo strany džihádistov z radikálneho sunnitského hnutia Islamský štát. Od januára 2014 Irak zažil dramatický nárast počtu vnútorne vysídlených ľudí, ide pritom najmä o kresťanov, jezídov a šítskych moslimov. Keďže tieto skupiny patria medzi menšiny, Islamský štát ich prenasleduje, zabíja, unáša a núti ku konverziám alebo plateniu daní.

Verejnú zbierku je možné finančne podporiť ľubovoľným príspevkom na číslo účtu 2945463097/1100, variabilný symbol je 196 (účet v tvare IBAN SK93 1100 0000 0029 4546 3097). Ďakujeme!

Aktuálny stav zbierky: 38 tisíc eur (k 30.11.2015 za rok 2015)

Mimo verejnej zbierky boli v roku 2015 získané dary vo výške 4,2 tisíc € (k 31.12.2015)
V roku 2014 bolo vyzbieraných spolu 29,7 tisíc €

ROZHOVOR: Ľudia na Slovensku majú veľké srdcia

Radovan Gumulák, generálny sekretár SKCH

(autor: cestaplus.sk, krátenté)

Koľkým zbierkam sa aktuálne venuje Slovenská katolícka charita?

Momentálne máme vyhlásenú verejnú zbierku na pomoc obyvateľom Ukrajiny, ktorí museli kvôli vojnovému konfliktu na východe krajiny opustiť svoje domovy a na pomoc Iračanom, ktorých ohrozujú džihádisti z radikálneho sunnitského hnutia Islamský štát. Okrem týchto dvoch zbierok, ktoré sú zamerané na zahraničie, sme 1. novembra vyhlásili verejnú zbierku Blízko pri človeku – Pomáhame žiť až do konca. Ide o zbierku na podporu našich hospicov, ktoré pomáhajú nevyliečiteľne chorým ľuďom z celého Slovenska dožiť dôstojne a bez bolestí. Keďže zdravotné poisťovne nehradia celkové náklady za pobyt v hospici, musia pacienti za hospicovú starostlivosť doplácať, čo je nespravodlivé. Mnohí ľudia si to totiž nemôžu dovoliť. Aby sme mohli prijímať aj pacientov, ktorí si hospicovú starostlivosť bez našej pomoci nemôžu dovoliť, každoročne vyhlasujeme verejnú zbierku. Jej výnos použijeme aj na podporu a rozvoj našich hospicov.

Prečo ste sa rozhodli zbierať financie pre Irak?

Správy, ktoré prišli a žiaľ stále prichádzajú z Iraku a Sýrie sú hrozivé. Tisícky ľudí musia čeliť prenasledovaniu, násiliu, únosom, ale aj hrozbám smrti pre svoju náboženskú príslušnosť. Islamský štát sa systematicky zameral na prenasledovanie kresťanov, jezídov či šítskych moslimov.  Tí pred násilím utiekli najmä na sever krajiny, kde zakusujú hlad, chudobu a utrpenie. Oslovili sme preto našu partnerskú organizáciu Charitu Irak (Caritas Iraq) so sídlom v Bagdade, s ktorou  sme spolupracovali  už aj v minulosti, kedy sme im zasielali dodávky liekov a zdravotníckej techniky. Dnes spolu rokujeme o tom, ako pomôcť čo najviac ľuďom pred blížiacou sa zimou.

Akým spôsobom budete odovzdávať finančné prostriedky tým, ktorí to potrebujú?

Ako som už spomenul, spolupracujeme s Charitou Irak, ktorá v krajine pôsobí, spadá pod Katolícku cirkev  a podobne ako SKCH je členom združenia Caritas Internationalis. To spája viac ako 160 národných charít z celého sveta. Doterajšia pomoc siete Caritas bola zameraná na distribúciu potravinových a hygienických balíčkov pre takmer 19-tisíc domácností v regiónoch Erbil a Duhok, čo predstavuje priamu pomoc pre vyše 100-tisíc jednotlivcov. S touto pomocou sa začalo už začiatkom septembra a organizácie združené v sieti Caritas Internationalis na ňu dali dokopy už 2,5 milióna eur. Pomoc je však potrebná aj v ďalších regiónoch, kde je množstvo irackých utečencov a preto finančné prostriedky vyzbierané  v spolupráci s portálom Cesta+ plánujeme použiť na nový projekt s rozpočtom, ktorý pripravujeme v spolupráci s Charitou Irak, ale aj s Caritas Internationalis.

Na čo sa využijú dané prostriedky?

Vyzbierané finančné prostriedky budú slúžiť na pokrytie základných potrieb pre ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy a na poskytnutie zdravotníckych a sociálnych služieb. Počet vnútorných presídlencov v Iraku  sa blíži k dvom miliónom ľudí, takže potreba je obrovská. Okrem toho je v Iraku asi 200-tisíc utečencov zo Sýrie, ktorí tam ušli pred vojnou vo svojej krajine. Zvýšený prílev utečencov z Iraku hlásia aj okolité krajiny, napríklad v Libanone ich je približne 50-tisíc. Celá partnerská sieť Caritas Internationalis si uvedomuje, aká komplikovaná situácia je v Iraku, vďaka čomu sa už podarilo naplniť rozpočet na aktivity Charity Irak, ktoré boli naplánované v čase, keď sme vyhlásili verejnú zbierku. Každopádne, podpora Slovákov prispeje k celosvetovej iniciatíve pomôcť ľudom v Iraku a o tom, ktorý projekt podporíme budeme informovať prostredníctvom médií a našej stránky www.charita.sk.

Utečenci na Strednom východe čelia mrazivému počasiu

Situácia na Ukrajine, ale aj v Iraku, sa vyostruje

SKCH: Vyhlásila verejnú zbierku na pomoc prenasledovaným ľuďom v Iraku

PODPORTE TERAZ >>

NEWSLETTER >>

Diecézne charity

Kde ste sa dozvedeli o Pôstnej krabičke pre Afriku?

FacebookMladaCharita

Partneri