blízko pri človeku

Nie je práca ako práca

Poznáme to. Letné študentské prázdniny pred nami, dlhé dni voľného času, ktoré chce každý využiť čo najhodnotnejšie. Niečo zažiť a popri tom si aj niečo zarobiť. Hlavne sa nenudiť. V iných prípadoch sme neboli schopní nájsť si dobre platenú prácu niekde v našom okolí a tak sme okúsili šťastie zamestnať sa v zahraničí. Veľakrát pod vidinou rýchleho zárobku, či neopakovateľného dobrodružstva v zaujímavej krajine, si neoveríme miesto a osoby, ktorým sa chceme zveriť do rúk. Niekedy však ani tá najprofesionálnejšia pracovná agentúra nedokáže predpokladať zvrat očakávaných skutočností a jednoducho sme v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

Príbeh, ktorý má ďaleko od rozprávky

Jana pochádza z malého mesta na strednom Slovensku. Po skončení školy si našla cez legálnu agentúru prácu v Českej republike, keďže v lokalite, kde bývala, bola veľká nezamestnanosť a nemala žiadnu šancu sa tam zamestnať. V ČR pracovala ako pomocná sila v kuchyni v jednej reštaurácii. Tam sa zoznámila s kamarátkou, ktorá mala priateľské kontakty v Nemecku.

Namiesto čašníčky spoločníčkou

V jeden deň dala Jane ponuku odísť za tou istou, ale lepšie platenou prácou do Nemecka, keďže jeden z priateľov tam vlastnil reštauráciu. Hneď po príchode do Nemecka, jej vzal majiteľ reštaurácie doklady s tým, že jej tam musí vybaviť pobyt a pracovné povolenie. Viac svoje doklady však nevidela. Miesto pomocnej práce v kuchyni jej ponúkli robiť čašníčku, čomu sa celkom potešila. Po pár dňoch ju začali nútiť robiť spoločníčku, barovú tanečnicu a striptérku, čomu sa bránila. Muži v klube ju začali zastrašovať a vyhrážať sa jej bitkou. Neustále jej šli v pätách. Chcela ujsť, ale nevedela nemecky, nemala doklady a tiež nevedela, kde presne sa nachádza. Muži v klube ju nútili piť veľa alkoholu a v jeden deň ju znásilňovaním zlomili. Potom jej agresívne nariadili, koľko im musí denne odovzdať peňazí z práce prostitútky.

Nakoniec našla pomoc

Takmer po roku sa jej podarilo ujsť za pomoci jedného zákazníka, ktorý ju odviezol na políciu. Keďže už vedela viac nemecky, polícia vyrozumela, že v jej prípade ide o obchodovanie so ženami v oblasti nútenej prostitúcie, preto ju zaradili do projektu, ktorý pomáha obetiam obchodovania. Tento charitný projekt jej zabezpečil anonymné bývanie s utajenou adresou, stravu, oblečenie, pomoc psychológa, finančnú pomoc, osobnú asistenciu, lekárske vyšetrenia, sociálne poradenstvo pri vybavovaní dokladov, podporu pri hľadaní novej práce.

Mládež by mala vedieť, o čo ide

Janin príbeh je iba jeden z mála svedectiev o skúsenosti s nútenou prostitúciou. Nie každý ma však to šťastie, aby sa vymanil spod násilného teroru a nie každý príbeh sa končí šťastne. O mnohých nemáme dokonca ani poňatia, veľa obetí sa hanbí o tom verejne rozprávať a vyhľadať pomoc. Mnoho prípadov je však aj takých, ktoré z tohto stavu nemajú východisko, sú obeťami nútenej práce, nútenej prostitúcie, jednoducho obeťami obchodovania s ľuďmi. Projekt Stop obchodovaniu s ľuďmi funguje na Slovensku už druhý rok a jeho cieľom je prevencia, vyhľadávanie a reintegrácia klientov, ktorí sa stali obeťou obchodovania. Je dôležité, aby najmä mládež formou preventívnych prednášok získala základné poznatky v tejto oblasti, pretože tento problém tu je a je potrebné vyvolať zmenu v postoji od ľahostajnosti k ochrane seba samého a iných.

PODPORTE TERAZ >>

NEWSLETTER >>

Diecézne charity

Kde ste sa dozvedeli o Pôstnej krabičke pre Afriku?

FacebookMladaCharita

Partneri