blízko pri človeku

Novodobí otrokári z rómskej komunity

Vo svoje praxi sa stretávam s ľuďmi a rodinami, ktorí sa stali obeťou obchodovania. Išlo o takzvané „nepriame zamestnanie“ sa v Anglicku , ale pod rúškom sľubných motivácii, ktoré sa stali pre Rómov lákavé, sa skrýva podlosť ľudí, ktorí zarábajú na ľudskej biede, ktorá  vyplýva z nedostatočnej vzdelanosti.

Rómovia sú ľudia, ktorí majú radi konkrétne veci, nechajú  sa ovplyvniť sľubmi, ktoré im prinesú nejaký zisk, avšak v tomto článku chcem poukázať na nebezpečenstvo, ktorí je už dlhšiu dobu rozvírene, a to hlavne na Východnom Slovensku – „novodobé otroctvo“.

Vybrali si tú ľahšiu, ale nemorálnu cestu

Jedna sa o ľudí, ktorí pochádzajú tiež z rómskej komunity a ktorí pred  niekoľkými rokmi odišli do Anglicka pracovať. Keď sa však dozvedeli, že sa dá zarábať aj nič nerobením, vybrali si túto  ľahšiu cestu. Obeťami ich nemorálneho zárobku sa stali ich najbližší príbuzní, i z toho dôvodu, že mali o nich najviac informácii a kontaktov, veľkou motiváciu bol pre nich aj počet detí, čo by im zabezpečilo slušný príjem.

Ale teraz už nechám vypovedať dve svedectvá žien, ktoré sa stali takýmto počínaním  obeťami  anglických zbohatlíkov.

Svedectvo1: Oklamaná vlastným bratrancom

Prvý skutočný príbeh sa týka p. I., s ktorou som od môjho pôsobenia v rómskej komunite nadviazala pekný pracovný, ale i osobný vzťah. P. I. som spočiatku pomáhala zorientovať sa na kompetentných úradoch, aby zvýšila príjem do rodiny, keďže ostala sama s piatimi deťmi, pretože jej zákonný manžel si našiel inú ženu.

Očaril ju sľubmi o novom lepšom živote

Naučila sa žiť samostatne a pretĺkať sa životom. V  kútiku duše som ju vždy obdivovala, lebo pri všetkých povinnostiach to celkom dobre zvládala. Samozrejme jej finančná situácia bola veľmi alarmujúca a p. I. dokázala žiť iba z rúk do úst. Nečudujem sa, keď jej bratranec  ponúkol možnosť vycestovať do Anglicka, tak neodmietla. Očaril ju  svojimi  sľubmi, že jej život sa podstatne zmení a ona bude mať konečne pekný a čistý domček. Jej vlastný bratranec jej dal presné inštrukcie, čo všetko je potrebné vybaviť. P. I. zabezpečila pasy a rodné listy pre deti. Spolu s bratrancom  mala vycestovať  len ona s dcérkou. Bratranec  jej sľúbil, že počas 2 týždňoch si o obhliadnu nejaký domček, vyriešia školu.

Po príchode do Anglicka sa situácia zmenila

P. I. sa nechala v plnej dôvere viesť bratrancovým plánom. Vycestovala s päťročnou dcérkou, ostatné deti ostali doma pri švagrinej. Počas pobytu v Anglicku sa necítila veľmi dobre, keďže nie všetko vyzeralo tak, ako jej bratranec hovoril.

Nepáčil sa jej prístup bratranca, vodil ju po úradoch, podpisovala papiere a stretávala sa s ľuďmi, ktorým nerozumela, potrebný bol len jej súhlas a jej podpis, ako aj odovzdanie pasov, rodných listov. Bratranec jej prisľúbil, že deti sú zaregistrované na úradoch a bude dostávať na ne pekné peniaze, nech sa vráti domov a každé 2 týždne bude mať zabezpečenú finančnú situáciu. Ešte stále verila na všetky prísľuby.

Neostalo jej takmer nič

Po príchode z Anglicka dni ubiehali a ona nevidela žiadny osoh z akcie svojho  vlastného bratranca. Čo ju ešte viac mohlo trápiť, bola závisť jej susedov, ktorí ju nahlásili na UPSVaR, aby jej pozastavili dávku v hmotnej núdzi, lebo poberá dávky  z Anglicka. Dostala výzvu, aby sa zúčastnila vyjasnenia situácie.

P.I. je už rok oklamaná svojim bratrancom, ktorý si žije na úkor jej detí a zarába na nich. Aj také je obchodovanie s ľudskou dôstojnosťou, nehovoriac o manipulácii a ponižovaní.

Svedectvo2: Kamarát odviedol otca rodiny do Anglicka

Uvediem aj ďalší prípad z praxe p. Z a jej manžela M. Opäť je to rodinka s nepriaznivou  životnou situáciou. Detí sú často choré, žena  sa v priebehu roka liečila na TBC. Obidvaja rodičia sa však snažia, ale vonkajšie podmienky a možnosti zlepšenia sú veľmi nízke.

Opil ho alkoholom i sladkými rečami

Jeho kamarát prišiel z Anglicka, pozval ho na pivo, po pive nasledoval tvrdý alkohol, jedným slovom opil otca rodiny, nielen alkoholom, ale aj krásnymi rečami týkajúcich sa zárobku v Anglicku. Kamarát zabezpečil lístky a onedlho mohli vycestovať, z jeho strany chcel len súhlas a spoluprácu. Manželka mala obavy, nepozdávalo sa jej, aby to všetko tak rýchlo dobre dopadlo. A jej obavy sa aj potvrdili.

Jediným prídelom boli cigarety

Po príchode do Anglicka p. M. pridelili jednu izbu, zobrali mu doklady a zamestnali na pomocných stavebných prácach. Večer sa vracal neskoro unavený, jeho stravovaním bola suchá strava. Kamarát sa  však správal, akoby sa nič nedialo. Výnimočným prídelom, ktorý mu dal, boli cigarety, ale kontakt s rodinou a telefonovanie mu nedovolil, iba ak pod podmienkou, že zavolá manželke, aby pripravila pasy a doklady detí, po dohode s ďalším partnerom v mieste bydliska.

Pomohli jej susedia

P. Z. tvrdí „V tom čase sme celá rodina boli vo veľmi zlom stave, nemala som žiadne  peniaze, zachránili ma iba susedia, ktorí mi dali jedlo pre mojich sedem detí“. Sužovali ma aj starosti o manžela, lebo som o ňom prakticky nič nevedela. Do tejto sťaženej situácie prišiel odkaz cez manžela, že s dotyčným pánom mám vybaviť pasy a doklady, lebo manžel bude mať veľké problémy. Veľmi som sa naľakala. Napriek všetkému som sa rozhodla konať a vybaviť potrebné doklady a náležitosti, aby som len mohla pomôcť manželovi a aby sa on čo najskôr vrátil domov“.

Na záver chcem zdôrazniť, že napriek tomu, že s týmito ľuďmi sa denne stretávame, ich výpovede sú veľmi nekomplexné, niektoré súvislosti sa navzájom nezhodujú a preto v týchto prípadových prácach sa nám zatiaľ nepodarilo odhaliť úplnú pravdu. Do jednotlivých prípadov, ktoré sa vyskytli v našej komunite, sme vstúpili až po udalostiach, alebo až po ukončení ich pobytu v Anglicku. Poškodení ľudia nám nepovedia celú pravdu, či majú oni samy  z toho nejaký úžitok. Pravdepodobne na začiatku áno, ale len minimálny. Na základe týchto skutočností môžeme teda konštatovať, že títo ľudia  vstupujú do tohto organizovaného zločinu dobrovoľne, neuvedomujú si však, že ide práve o vykorisťovanie a nútenú prácu.

Prieskum piatich osád  na východnom Slovensku poukázal  na nasledujúce skutočnosti:

rizikovou oblasťou sa stávajú väčšie rómske osady, ktorých vzdelanostná a sociálna úroveň je nízka

najzraniteľnejšou skupinou sú rodiny s početnými deťmi

Rómovia si chcú riziká a dôsledky overiť sami vlastnou skúsenosťou, čo je veľmi náročné v praxi im vysvetľovať

S.T.

PODPORTE TERAZ >>

NEWSLETTER >>

Diecézne charity

Kde ste sa dozvedeli o Pôstnej krabičke pre Afriku?

FacebookMladaCharita

Partneri