Bez podpory charity by sme nemohli začať odznova, hovoria Armine a Hrant, ktorí s rodinami utiekli z Karabachu | Slovenská katolícka charita


Bez podpory charity by sme nemohli začať odznova, hovoria Armine a Hrant, ktorí s rodinami utiekli z Karabachu

pridal: Ján Košta | dátum: 20. mája 2024 | kategória: Humanitárna pomoc

Keď v septembri zasiahla Náhorný Karabach vojna s Azerbajdžanom, dalo sa na útek do Arménska vyše 100-tisíc ľudí. Rodiny v tej chvíli hľadali útočisko, bezpečie a novú životnú perspektívu. Armine a Hrant s rodinami to všetko našli v regióne Gegharkunik, kde im a ďalším 700 rodinám poskytla charita poukážky na potraviny a psychologickú pomoc. Výška poskytnutej adresnej podpory zo Slovenska dosiahla až 100-tisíc eur. 

Armine trápilo po úteku synove psychické zdravie 

Armine strávila štyri dni v nákladnom aute na ceste do Arménska so svojimi tromi deťmi. Po neznesiteľne náročných dňoch presunu sa ich rodina dostala do oblasti Gegharkunik. Vďaka vláde tu získali do prenájmu dom, no vo vnútri nebola tečúca voda a chýbalo aj kuchynské vybavenie. Arminin najstarší syn bol navyše v takom zlom psychickom stave, že nebol ochotný komunikovať s ostatnými. Prvú psychologickú pomoc mu preto poskytol tím psychológov Caritas Armenia, ktorý vďaka spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou a finančnej podpore od SlovakAid mali individuálne sedenia už s vyše 2400 ľuďmi s traumatizujúcou skúsenosťou úteku. Po viacerých konzultáciách so psychológom sa mladý tínedžer rozrozprával a rovnako ako jeho súrodenci začal chodiť do miestnej školy.  

Rodine sa stále venujú sociálni pracovníci charity a po jednej z návštev u Armine im venovali 4 poukážky na nákup potravín, ktoré sa im v domácnosti bez kuchynského vybavenia veľmi zídu. Aj preto Armin sníva, že raz bude mať vlastnú elektrickú rúru, v ktorej bude môcť napiecť čerstvý chlieb pre celú svoju rodinu namiesto toho, aby ho musela chodiť piecť k susedom. Nechce ich totiž dlhodobo obťažovať a rodine by to zabezpečilo nielen väčšiu samostatnosť, ale zároveň by ušetrené peniaze mohla investovať do lepšej budúcnosti pre svoje deti.

Hrant s manželkou sú si vzájomne oporou

Hrant, 42 ročný otec 6-člennej rodiny, sa musel po úteku z Náhorného Karabachu vysporiadať s viacerými ťažkosťami, ktoré sú pre nás len ťažko predstaviteľné. Najprv skúšal žiť v blízkosti Jerevanu, no ako poľnohospodár, ktorý celý pracovný život obrábal polia, si tam nedokázal nájsť prácu. Aj on sa preto po mesiaci od úteku usadil s rodinou a jeho vlastnými rodičmi vo vidieckom regióne Gegharkunik. Nečakal so založenými rukami a Spolu s manželkou začali z prenajatého domu od vlády ihneď vytvárať domov. Vlastnoručne si postavili toaletu, na malej záhradke začali pestovať zeleninu. Vďaka poukážkam od charity si dokázali nielen nakúpiť nevyhnutné potraviny ale z úspor si kúpili aj prasiatko.

Počas monitorovacej cesty v Arménsku sa k tímu sociálnych pracovníkov Arménskej charity pridala naša manažérka humanitárnej pomoci SKCH, Dominika Šimonffyová. Hrant sa jej pri rozprávaní príbehu svojej rodiny zdôveril, že keď jeho deti počujú hluk či ohňostroj, bežia sa skryť pod stoličky. Hrantovej rodine sa preto venovali aj psychológovia charity. Bohužiaľ, celá rodina musela okrem traumy z úteku spracovávať aj náhlu smrť Hrantovho otca. Hrant sa však nepodal a so svojou rodinou a vďaka manuálnej práci na záhrade a individuálnym sedeniam so psychológom, robí všetko preto, aby sa postavil na vlastné nohy a spolu so svojimi deťmi našli v novom domove vytúžený pokoj. Už si tu totiž zvykli a chcú zostať bez ohľadu na situáciu. V dome majú elektrickú rúru a tak Anyuta, Hrantova manželka, na nej pečie chlieb. Ušetria tak až 40 eur mesačne, čo je pre rozpočet mnohodetnej rodiny veľká úspora. 

Darujte vybavenie do domácnosti rodinám z Karabachu

V spolupráci s Arménskou charitou chceme podporiť ďalších viac ako 270 rodín z Karabachu, aby pocítili v novom prostredí bezpečie a pokoj. Blízkosť charitných pracovníkov, kuchynské vybavenie či elektrická rúra na pečenie chleba za dar v hodnote 90 eur im v tom pomôžu.

Darujte online na https://charita.darujme.sk/armensko/ alebo prostredníctvom bankového prevodu na číslo účtu IBAN SK93 1100 0000 0029 4546 3097, variabilný symbol 374. Ďakujeme!