Aj charita vie inovovať. Prečítajte si ako | Slovenská katolícka charita



Aj charita vie inovovať. Prečítajte si ako

pridal: charita | dátum: 9. septembra 2024 | kategória: Aktuality

Generačná chudoba, bezpečnosť detí na internete, starnutie populácie, či duševné zdravie mladých je len časť projektov sociálnych inovácií, ktoré mieria do Bratislavy.  Od 10. do 12.septembra sa v Bratislave konajú Innovation Deep Dive Days 2024, ktoré tento rok organizuje Caritas Europa v spolupráci so  Slovenskou katolíckou charitou. Podujatie je určené pre víťazov posledného ročníka Caritas Europa Innovation Festival (CEIF)  – úspešných  sociálnych inovátorov a ich unikátne projekty, ktoré prinášajú riešenia na rôzne spoločenské problémy. Rozprávali sme sa o tom s odborníčkou na sociálne inovácie, Policy & Advocacy manažérkou Slovenskej katolíckej charity, Janou Žiškovou.

Ako vznikla myšlienka zorganizovať tento súťažný festival a čo tomu predchádzalo?  

Inovatívne prístupy identifikovala Caritas Europa ako zásadné vo všetkých oblastiach svojej práce, aby ako sieť mohla v nasledujúcich rokoch plniť svoje poslanie. Inovácie sú o efektívnosti a zabezpečení udržateľnosti nielen pre samotnú sieť Caritas Europa, ale v prvom rade o hľadaní udržateľných riešení pre ľudí, ktorým sieť slúži (Strategický rámec CE 2021 – 2028). Ako odpoveď na to vznikol práve CEIF. Predstavuje jedinečnú príležitosť pre zamestnancov charít z rôznych krajín, aby predstavili svoje inovatívne projekty v rámci celoeurópskej siete Caritas, získali nielen podporu a ocenenie, no zároveň sa sieťovali s ďalšími inovátormi a navzájom sa inšpirovali.

Do posledného, 4. ročníka CEIF, sa zapojilo spolu 49 inovatívnych projektov a na samotnom online festivale sa zúčastnilo 415 účastníkov z 55 krajín sveta.

V tomto roku, sa do podujatia po prvýkrát zapojili svojimi inovatívnymi riešeniami aj členské organizácie Caritas Afrika. Vďaka tomu festival získal nový rozmer, presahujúci náš kontinent a reflektujúci rozmanitosť ducha spolupráce v rámci medzinárodnej charitnej komunity. 

V rámci CEIF je každoročne udeľované aj prestížne ocenenie – Caritas Europa Sustainability Award  (cena za udržateľnosť) za dosiahnuté úspechy v oblasti ekologickej udržateľnosti, adaptácie na zmenu klímy a klimatickej spravodlivosti. V tomto roku ocenenie získala charita Navrongo-Bolgatanga, členská organizácia Caritas Africa v Ghane za  projekt zameraný na posilnenie postavenia žien prostredníctvom domácich potravinových systémov.

Projekt už viac ako 15 rokov podporuje potravinovú sebestačnosť a udržateľné stravovacie postupy v miestnych komunitách, ako aj posilnenie postavenia žien.

V čom tkvie význam podujatia Deep Dive days?

Po súťažnom festivale, dostanú jeho laureáti príležitosť osobne sa stretnúť a rozvíjať svoje inovatívne projekty počas niekoľkodňového podujatia nazývaného Deep Dive Days, ktoré sa každý rok koná v inej krajine. Cieľom je bližšie spoznať sociálne inovácie, ktoré uspeli v konkurencii projektov prihlásených do CEIF a spoločne preskúmať, ako môžu ich nositelia ďalej rozvíjať a zvyšovať ich pozitívny spoločenský dopad nielen v rámci siete Caritas. Podujatie zahŕňa najmä skupinové workshopy k jednotlivým projektom s inovačnými manažérmi z Caritas Europa. Nechýbajú však ani prezentácie úspešných sociálnych inovátorov z hosťujúcej krajiny.

Prečo sa podujatie koná práve na Slovensku a akú úlohu v ňom zohráva Slovenská katolícka charita?

Podujatie po odbornej aj organizačnej stránke zabezpečujú inovační manažéri Caritas Europa,  zamestnanci charít v rámci európskej siete, odborníci na tému sociálnych inovácií, ktorí  pôsobia v pracovnej skupine pre sociálne inovácie. Pre docielenie rôznorodosti sa podujatie  každý rok koná v inej krajine, zväčša podľa pôsobiska inovačného manažéra. Prvý ročník sa uskutočnil vo Viedni (Rakúsko), minulý rok vo Valencii (Španielsko) a tento rok ho zastrešuje Caritas Europa v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou.

Čo sa bude počas podujatia diať?

Hlavným zámerom podujatia je hlbšie sa venovať jednotlivým víťazným projektom (pozn. preto názov deep dives), poskytnúť ich nositeľom spätnú väzbu a odporúčania, ako môžu svoje projekty zlepšiť, zefektívniť, či šíriť ich do nových lokalít, regiónov. Účastníci si pripravia teóriu zmeny (impact model) pre svoje projekty, ktorým sa na workshopoch venujeme. Pri sociálnych inováciách sú kľúčové najmä partnerstvá a multisektorová spolupráca, zapojenie cieľových skupín do návrhu riešení, udržateľnosť projektov a ich možnosť rozširovania. Všímame si, či majú projekty dobre nastavené ukazovatele výstupov a výsledkov a či majú potenciál dosiahnuť skutočnú zmenu. Spoločne sa zamýšľame, ako by sme mohli zlepšiť dopad týchto riešení, tak, aby pomohli väčšiemu okruhu ľudí.

Aké inovatívne projekty prídu do Bratislavy?

Účasť potvrdilo 8 z 10 ocenených projektov. Privítame inovatívne riešenia v oblasti sociálneho začlenenia a inklúzie – príkladom je projekt Emerging Settlements (Vznikajúce osady),  ktorý od roku 2019 zastrešuje maďarská vláda a v teréne realizuje maďarská charita s cieľom ukončiť cyklus viacgeneračnej chudoby v 300 najviac znevýhodnených rómskych komunitách. V komunitách pôsobia centrá so sociálnymi pracovníkmi, ktorí po získaní dôvery komunity a identifikácii potrieb, vypracujú stratégiu na intervencie a rozvoj aj so zabezpečením zdrojov na ich realizáciu. Vďaka tomu je vo vylúčených komunitách zabezpečená adresná pomoc a aktivizácia obyvateľov.

Na problém starnutia populácie reaguje projekt PHARAON (Pilotný projekt pre zdravé a aktívne starnutie), ktorého nositeľom je charita Coimbra /Portugalsko. Projekt prináša celostný prístup, prepája sociálne a zdravotné služby a znižuje izoláciu seniorov, podporuje zapojenie komunity a aktivizáciu seniorov prostredníctvom rôznych nástrojov.

Prínosným je tiež inovatívny projekt z dielne rumunskej charity pod názvom  „Vo virtuálnom svete – Inteligentné a bezpečné vzdelávanie“, zameraný na zvýšenie bezpečnosti detí a mládeže na internete, a to najmä zo znevýhodneného prostredia. Cieli na vzdelávanie detí, ich rodičov aj pedagógov, znižovanie rizík, ktorým sú deti vystavené v online prostredí. 

Spomeniem ešte projekt z oblasti Zelenšia budúcnosť –  Módny kamión (Fashion Truck), v rámci ktorého prináša charita Mníchov jedinečný prístup pri zbieraní a následnom darovaní nepotrebného oblečenia tým, ktorí čelia finančným problémom.

V rámci Deep Dive Days budeme zároveň prezentovať aj inovatívne projekty siete SKCH, (Nábytková banka, Emogym, či projekt Rómskych misijno-pastoračných pracovníkov). Zámerne sme vybrali práve obsahovo podobné projekty, aby sa ich nositelia navzájom spoznali a zosieťovali. Vďaka tomu sa budeme môcť  inšpirovať a priniesť na Slovensko zaujímavé inovatívne riešenia.


Jana Žišková – pracuje v Slovenskej katolíckej charite od roku 2021. Téme sociálnych inovácií sa systematicky venuje od roku 2019, kedy v Nadácii Pontis participovala na príprave a implementácii  inovatívneho projektu v oblasti vzdelávania Budúcnosť INAK. Od roku 2021 ako členka Pracovnej skupiny Partnerstvo pre politiku súdržnosti 2020+ participovala na príprave priority 4P7 Sociálne inovácie a experimenty v rámci Programu Slovensko. Od roku 2022 pôsobila ako externá konzultantka pre oblasť sociálnych inovácií pre Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti, neskôr aj pre MPSVR SR v rámci nadnárodného projektu SI PLUS. Je autorkou série článkov na tému sociálne inovácie publikovaných v rámci projektu Partnerstvo a spoluautorkou príručky Systém podpory sociálnych inovácií v Slovenskej republike z prostriedkov ESF+ do roku 2023.  V súčasnosti pôsobí ako členka Poradného výboru pre sociálne inovácie na MPSVR SR a za SKCH je súčasťou Pracovnej skupiny Caritas Europa pre sociálne inovácie.