SKCH: Filmový festival o novodobých otrokoch priniesol šokujúce príbehy obetí do Košíc | Slovenská katolícka charita


SKCH: Filmový festival o novodobých otrokoch priniesol šokujúce príbehy obetí do Košíc

pridal: charita | dátum: 19. októbra 2015 | kategória: Aktuality

Slovenská katolícka charita („SKCH“) pripravila v spolupráci s partnermi 2. ročník filmového festivalu pod názvom „Spolu proti obchodovaniu s ľuďmi,“ ktorý sa uskutočnil v piatok 16. októbra 2015 v kasárňach Kulturpark v Košiciach. Hlavným zámerom tohtoročného podujatia bolo pútavým spôsobom priblížiť fenomén novodobého otroctva širokej verejnosti pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi (18. október). Festival predstavil túto tému stredným školám aj verejnosti.

„Po úspešnom pilotnom ročníku filmového festivalu, ktorý sa konal minulý rok v Bratislave, sme chceli tento rok aj na východe Slovenska poukázať na jeden z najrýchlejšie rastúcich globálnych zločinov a zároveň na jeden z najväčších zdrojov príjmu organizovaného zločinu, akým obchod s ľuďmi je. Mesto Košice sme vybrali aj z dôvodu, že najviac identifikovaných obetí obchodovania pochádzalo minulý rok práve z východného Slovenska a to predovšetkým z Košického kraja. Obete boli predané najmä na účel pracovného a sexuálneho vykorisťovania, taktiež na nútené žobranie a organizovanú kriminálnu činnosť,“ hovorí generálny sekretár SKCH, Radovan Gumulák.

Festival v piatok predstavil niekoľko krátkometrážnych filmov zahraničnej produkcie, ponúkol priestor na diskusiu a k téme sa vyjadrili aj prizvaní odborníci zo Slovenska i zahraničia. Tento rok sa organizátori zamerali na formy nútenej práce ako na jeden z aktuálnych problémov týkajúci sa Slovákov, ktorí sa v zahraničí stali obeťami obchodovania. Súčasťou programu bolo tiež osobné svedectvo bývalej pornoherečky zo Spojených štátov, ktorá porozpráva o temných praktikách vo svete sexbiznisu. Ten býva nezriedka priamo napojený na „obchod s bielym mäsom“.

V rámci sprievodného programu si návštevníci mohli pozrieť celoslovenskú kampaň určenú na zvyšovanie povedomia o obchodovaní s ľuďmi „GIFT box Slovakia – Ľudia nie sú na predaj.“ Unikátna „darčeková krabica“ predstavuje spôsob, akým obchodníci lákajú svoje obete – najčastejšie falošnými sľubmi o lepšej budúcnosti.

„Projekt Slovenskej katolíckej charity sa obetiam obchodu s ľuďmi venuje od roku 2008. Katastrofálny dopad tejto trestnej činnosti na životy nevinných ľudí vidíme pri svojej práci priamo. Našu energiu preto vkladáme nielen do riešenia problémov, ale aj do samotnej prevencie. Pre záujemcov o hlbšie preniknutie do problematiky obchodu s ľuďmi budú z tohto dôvodu na festivale pripravené materiály, ktoré sú súčasťou jednej z našich preventívnych kampaní s názvom „Dve malé dievčatá.” Kampaň sa zameriava najmä na mladé ženy. Prirodzeným a pritom originálnym spôsobom sa ich snaží upozorniť na možné riziká spojené s cestovaním do zahraničia,” poznamenala projektová manažérka SKCH na úseku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi, Andrea Bezáková.

Festival v Košiciach začal v piatok 16. októbra 2015 v doobedňajších hodinách pre školy a o 17.00 hod. pre širokú verejnosť, pracovníkov prvého kontaktu a zástupcov mimovládnych organizácií.
Návštevníci si mohli pozrieť unikátne filmy zobrazujúce skutočné príbehy ľudí, ktorí sa stali tovarom novodobých otrokárov. Vstup na festival bol bezplatný.
Podujatie sa uskutočnilo za podpory Ministerstva vnútra SR, v spolupráci s anglickým partnerom Unchosen a Arcidiecéznou charitou Košice.

Festival „Spolu proti obchodovaniu s ľuďmi“ nesie priamy a jasný odkaz: Chceme žiť vo svete, v ktorom ľudia nebudú predávaní a kupovaní.