Projekt Rapid Response Fund | Slovenská katolícka charita

Projekt Rapid Response Fund

Pomáhame ukrajinským odídencom, ktorí hľadajú bezpečie a nový začiatok na Slovensku. Vďaka podpore švajčiarskeho fondu Rapid Response Fund im môžeme ponúknuť praktickú pomoc a množstvo integračných aktivít, ktoré uľahčujú adaptáciu do nového prostredia. Projekt realizujeme od decembra 2023 do novembra 2024. Túto pomoc poskytujú centrá podpory, ktoré pôsobia v jednotlivých diecéznych, arcidiecéznych a eparchiálnych charitách po celom Slovensku.

Medzi najvýznamnejšie aktivity patria:

• Kurzy slovenského jazyka: Učíme jazyk, aby sa utečenci mohli čo najlepšie zapojiť do každodenného života a nájsť si prácu.
  • Psychologická pomoc – Odídencom pomáhame spracovať ich zážitky, zvládnuť stresové situácie a prispôsobiť sa životu na Slovensku. Prostredníctvom individuálnych terapií aj skupinových stretnutí  môžu účastníci zdieľať svoje pocity, získať podporu a nadviazať nové priateľstvá.
  • Voľnočasové aktivity: Prostredníctvom hier, workshopov tvorivých dielní, ale i športových aktivít pomáhame deťom prekonať stres a začleniť sa do novej komunity.
  • Individuálne poradenstvo: Naši pracovníci poskytujú individuálne konzultácie pri hľadaní zamestnania, bývania či pri riešení právnych a sociálnych záležitostí.

Špeciálnu pozornosť venujeme najzraniteľnejším skupinám – matkám s deťmi, starším ľuďom, ľuďom s chronickými ochoreniami a ďalším ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Spoločne vytvárame bezpečné prostredie a nový domov.