Aktuality

Čo máme nové?

Vianočné obdobie, trochu inak

pridal: charita | dátum: 21. decembra 2018 | kategória: Nezaradené

Blíži sa obdobie Vianoc a Nového roka. Čas, ktorý si väčšina z nás spája s nakupovaním vianočných darčekov, predvianočným upratovaním, adventom, stretnutím s rodinou, veľkou sviatočnou večerou, prázdninami, dovolenkou, oslavami či oddychom. Ale nie všade vo svete to funguje ako u nás. Prečítajte si, ako to chodí v Ugande počas Vianoc a Nového roka.

Základom Vianoc v Ugande je veľa jedla. Niektoré rodiny jedia skromnejšie, ako zvyčajne pár dní pred Vianocami, aby si počas nich mohli dovoliť kúpiť mäso. Každý Uganďan si na Vianoce oblečenie to najlepšie, čo má. Človek, ktorý si celý rok nekúpil oblečenie, lebo si to nemohol dovoliť, šetrí pred Vianocami, aby si mohol niečo kúpiť. Na obed sa stretne celá rodina a poriadne sa naje. Večer vyrážajú do mesta a idú oslavovať v komunitnom duchu, kde zábava končí niekedy nad ránom. Ráno 25. sa všetci zídu v kostole, kde strávia aj tri hodiny, pretože po omši sa ešte spieva a tancuje.

Deti v Ugande na Vianoce nedostávajú žiadne darčeky. Rodiny, ktoré sú na tom finančne trošku lepšie, si môžu dovoliť aspoň na Vianoce svojim deťom kúpiť sladený bublinkový nápoj ako napríklad Fantu alebo Sprite.

Rovnako aj oslava Nového roka je v znamení radosti. Ľudia sa tešia zo všetkých úspechov, ktoré sa im v minulom roku poradili a sú v očakávaní toho nového. Veriaci sa v podvečer posledného dňa zídu na svätej omši, po ktorej nasledujú veľké oslavy. Tak ako väčšina sviatkov v Ugande, aj oslava Nového roka sa nesie v komunitnom duchu. Hovorí sa tam, že keďže oslavy začali v minulom roku a trvajú ešte aj v tom ďalšom, je treba oslavovať za dva roky. Ide teda o veľkú „dvojročnú“ párty. Nevyhnú sa samozrejme ani Novoročným predsavzatiam, takéto má napríklad Catrine: Moje predsavzatie na budúci rok je myslieť trošku viac aj na seba. Prácu pre centrum milujem, avšak často popri nej na seba zabúdam. Preto by som to počas budúceho roku chcela aspoň trošku napraviť.

V roku 2018 náš projekt Adopcia na diaľku® v Ugande začal spoluprácu s centrom HIA, cez ktoré aktuálne podporujeme 170 detí. Dokopy sme za tento rok pravidelne podporili vyše 700 detí a toto číslo stále rastie. Okrem toho sme spustili aj Malé projekty, cez ktoré pomáhame nad rámec našej pravidelnej podpory. V Ugande to bola napríklad podpora chudobných rodín cez potravinovú pomoc alebo nákup liekov a zdravotných pomôcok pre nemocnicu Jána Pavla II. v Buikwe. Aj vďaka ochotným ľudom, ktorým nie je osud detí ľahostajný, môžeme náš projekt rozvíjať. Preto si vážime každú formu pomoci, ktorú ste nám poskytli. Bez vás by tieto úspechy neboli možné.