Čo máme nové?

Majú muži na Haiti väčšie práva ako ženy?

pridal: charita | dátum: 16. januára 2019 | kategória: Haiti

Otázka úplnej rovnoprávnosti medzi pohlaviami nie je v našej spoločnosti úplne uzavretá. Ale ako to môže vyzerať na takom Haiti. Rozhodli sme sa na to opýtať rehoľnej sestry Polonne, ktorá je koordinátorkou nášho centra v Cazeau. Veľmi ju potešilo, že sa zaujímame o takúto tému a rozhodla sa napísať nám jej uhol pohľadu.

Žena v haitskej spoločnosti, ktorá dostala kvalitné vzdelanie a pracuje veľmi tvrdo, môže získať dobrú prácu v závislosti od toho, aký odbor študovala. Dnes už nie je nezvyk, že je žena členkou parlamentu alebo delegátkou.

Dokonca existujú ženy, ktoré sú v niektorých spoločnostiach generálnymi riaditeľkami. To však neplatí, pokiaľ dievča nemôže z rodinných alebo iných dôvodov dokončiť školu.

Do dnešných dní  naša spoločnosť nerozumie ich prítomnosti v určitých aktivitách. Stále máme niekoľko pracovných miest určených pre mužov a ostatné pre ženy. Na Haiti je veľmi zriedkavé vidieť ženu robiť taxikárku. Ak si náhodou nejaká vyberie toto povolanie, ľudia sa boja sadnúť k nej do auta, pretože veria stereotypu, že dievča nevie šoférovať.  Ja si myslím, že keď má svoje vlastné auto, vie, ako ho riadiť.

Stále existujú ženy nútené  prijímať zlé podmienky v práci alebo v domácnosti, nerešpektujúce ich dôstojnosť.

V našej krajine je demokracia dávajúca rovnaké práva obom pohlaviam, ale  naša kultúra jej oponuje. Hovorí, že muž je pánom ženy. Žiaľ, niektorí muži tomu stále veria. Ale teší ma, že čím ďalej, tým viac žien odmieta plniť každý príkaz svojho manžela a viacej mužov je ochotných  rešpektovať ženský názor.

V našom projekte Adopcia na diaľku® podporujeme deti bez ohľadu na ich pohlavie a veríme, že aj vzdelanie oboch pohlaví je cesta k zrovnoprávneniu. Podporiť dieťa z Haiti môžete TU.