Čo máme nové?

Na Haiti boli nepokoje

pridal: charita | dátum: 19. júla 2018 | kategória: Haiti

V haitskom hlavnom meste Port-Au-Prince vypukli v uplynulých dňoch nepokoje po vyhlásení zdražovania pohonných hmôt. Ľudia rabovali obchody, zabarikádovali ulice a demonštranti vyhlásili dvojdňový štrajk. Na bližšie informácie o situácii na Haiti sme sa opýtali našej miestnej koordinátorky, sestry Marie E. Onesaire:

„V piatok oznámili úrady nárast cien plynu o 38%, nafty o 47% a 51% v prípade petroleju, ktorý začal v sobotu 7. júla o polnoci. Oznámenie spustilo smrteľné násilie v sobotu popoludní. V srdci hlavného mesta Haiti, v oblasti Delmas a v mestách Pétion-ville a Carrefour, boli obchody napadnuté a vyrabované. Demonštranti tiež oznámili všeobecný štrajk dvoch dní od pondelka a žiadali okamžité odchod prezidenta Jovenela Mosesa. Mladí muži ozbrojení nožmi boli veľmi agresívni. Na okraji Port-au-Prince niektoré skupiny budovali barikády na cestách. Na rozptýlenie davu policajti strieľali do vzduchu a použili slzný plyn. Od piatku zahynulo viac ako 20 ľudí. Paralelne s týmito chaotickými a vražednými scenériami bol v niektorých častiach hlavného mesta viditeľný mierny návrat do normálneho života. V polovici rána sa po skončení omše vrátili mnohí predajcovia ovocia a zeleniny na ich miesta na chodníkoch a motocyklové taxíky sa vrátili na ich obvyklú križovatku, aj keď zákazníkov mali len zriedka. Doprava sa obnovila na niekoľkých cestách, ktoré polícia vyčistila od barikád. Haitská vláda nárast cien zrušila uprostred protestov, ktoré zanechali niekoľko ľudí mŕtvych a podnietili letecké spoločnosti, aby zrušili lety do tejto chudobnej krajiny.“  Deti zapojené do projektu Adopcia na diaľku® a ich rodiny sú v poriadku. Násilie ich priamo nezasiahlo, no situáciu, ktorá nastala po ohlásení zvyšovania cien, samozrejme bezprostredne vnímali. Ďakujeme, že pomáhate haitských deťom, ktorých životné okolnosti sú dlhodobo veľmi náročné.

(Titulná fotografia je ilustračná.)