O projekte

Projekt SKCH Adopcia na diaľku® sa uskutočňuje už v siedmich krajinách: Albánsko, Haiti, India, Kazachstan, Uganda, Ukrajina a Vietnam.

Komu je pomoc určená

• Projekt je určený pre vzdelávanie a rozvoj detí predškolského a školského veku, ako aj vysokoškolských študentov.
  • Do projektu sú zapájané chudobné deti bez  ohľadu na pohlavie, vierovyznanie a rasu, na základe stanovených kritérií (chudoba a vzdelávanie) v spolupráci s miestnymi partnermi, ktorí poznajú pomery a situáciu detí.

Do projektu Adopcia na diaľku® sú vyberané deti, ktoré doteraz nemali možnosť dostať sa k vzdelávaniu, boli nútené z rodinných dôvodov prerušiť svoje štúdiá. Pokračovanie v ich štúdiu je bez podpory vážne ohrozené, navštevujú nadstavbové odborné kurzy alebo absolvujú vyučenie v remeslách. U detí nezisťujeme ich vierovyznanie. Podporu od darcov poberajú deti počas trvania štúdia.

Vízia a poslanie projektu

Našou víziou je dlhodobá a systematická pomoc deťom v chudobných krajinách sveta, bez ohľadu na ich národnosť, zdravotný stav, rasu či náboženské vyznanie. Napĺňaním našej vízie realizujeme aj charitatívne poslanie cirkvi v duchu evanjeliovej lásky pre dobro blížnych a núdznych.

»Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.«

(Matúš 25,40)

Ciele projektu

• Vzdelanie – Pomáhame chudobným deťom získať primerané vzdelanie a zlepšovať ich sociálnu situáciu, aby sa mohli plnohodnotne zaradiť do spoločnosti. V dospelosti získať adekvátnu prácu a uživiť seba i svoju rodinu.
  • Rozvoj komunity – Podpora je smerovaná deťom v zázemí ich krajiny a regiónu,  na zlepšovanie životných podmienok, aby mohli ostať v krajine, kde sa narodili a v komunite, ktorú poznajú.
  • Dlhodobá a systematická pomoc – Finančne zabezpečujeme podporu vzdelávania, výživu a zdravotnú starostlivosť pre chudobné a sociálne znevýhodnené deti počas trvania ich štúdia. Projekt nemá za cieľ riešiť humanitárnu krízu, ale podporou vzdelávania  prispievať  k zlepšeniu života celej spoločnosti.

Naše hodnoty

• Služba núdznym v duchu Evanjelia
  • Rešpektovanie ľudskej dôstojnosti každého človeka
  • Nezištná a účinná pomoc chudobným a sociálne znevýhodneným deťom
  • Prvoradým záujmom je dobro dieťaťa, jeho bezpečnosť a ochrana
  • Transparentnosť a efektívnosť

Ako nakladáme s darovanými peniazmi

81% na dieťa – Príspevky zabezpečia deťom úhradu:

• školného a uniforiem
  • tašiek, učebníc a iných školských potrieb
  • liečebných nákladov a stravy
  • dopravy do škôl
  • internátne poplatky
  • letné tábory
  • ďalšie potreby

17% sa používa na administratívne účely projektu:

• poštovné pri preposielaní korešpondencie z centier adoptívnym rodičom a darcom; tlač obálok s adresami darcov; nákup tonerov do tlačiarní
  • nákup obálok na zasielanie pošty darcom
  • ďalší kancelársky materiál potrebný na chod projektu
  • poplatky za telefón, internet, počítačový program vytvorený pre tento projekt
  • tlač poukážok, propagačných materiálov s informáciami o projekte
  • personálne zabezpečenie projektu

2% z celkovej vyzbieranej sumy sa používajú na tvorbu rozvojového fondu, ktorý slúži na rozvoj a rozširovanie projektu v podporovaných krajinách aj na Slovensku:

• Tento systém podpory a pomoci nazývame Malé projekty, viac o nich sa dozviete TU.