Žiť svoj život2018-11-13T18:14:32+00:00

Project Description

Žiť svoj život

Pred vystúpením vo folklórnom súbore mu alkohol pomáhal zbaviť sa trémy. Fľaška piva či tvrdého bola pre tichšieho a plachšieho chlapca dobrým prostriedkom, ako sa lepšie začleniť do kolektívu. Ján začal piť alkohol ako 14-ročný. Po čase s partiou vyskúšal marihuanu a s drogami začal experimentovať. „Chcel som, aby ten euforický, energický a „živý“ stav pokračoval stále. Neuvedomoval som si, že sa stávam závislým. Z jedného razu za týždeň som užíval marihuanu aj štyrikrát za deň, alkohol víkendovo. Začal som obchodovať, predával som mobily, len aby som mal na alkohol a drogu.“ Kvôli peniazom a neustálym klamstvám začali problémy aj doma.

Ján pomoc dlho odmietal. Chodil síce do práce, no všetok voľný čas prepil. Postupne pochopil, že cesta pitia a užívania drog končí vždy smrťou. V Domove Nádeje v Prešove našiel dlhodobú psychoterapiu a podporu, ktorú potreboval. „Prijali ma takého, aký som.”

Dnes Ján abstinuje už takmer tri roky. Zmenil životné hodnoty, stal sa veriacim, pracuje a pokračuje v štúdiu na vysokej škole.

DAROVAŤ TERAZ