Čo máme nové?

V pasci na Lesbose: detskí utečenci

pridal: charita | dátum: 19. júna 2020 | kategória: Nezaradené

Detskí utečenci čakajú na nový život, zatiaľ čo podmienky tábora ich pripravujú o budúcnosť

Na ostrove Lesbos v tábore Moria s kapacitou 2 000 ľudí žije dnes až 18 000 utečencov a skoro polovica z nich sú deti.

Terajšia detská utečenecká kríza je najhoršia od druhej svetovej vojny. Špina, improvizované ubytovanie, roky bez školy a hlboké fyzické a emocionálne traumy sú len „ochutnávkou“ zo súčasného stavu, ktorým vážne ohrozujeme ich budúcnosť. Nechceme alebo sa bojíme pomôcť a hľadáme dôvody, prečo tak nespraviť. Jedným nich je pálčivá otázka, prečo tieto deti opúšťajú domovy. Bohužiaľ, na svete existujú miesta, kde sú životy detí tak ťažké, že nemajú na výber iné, len zanechať svojich rodičov a domovy za sebou.

Najväčší problém v táboroch sú maloletí bez sprievodu. „Zastala tu edukácia a výchova, deti sú vo veľmi rizikovom veku, väčšina z nich má od 15 do 18 rokov, nemajú okolo seba ľudí, o ktoré by sa vedeli oprieť. Väčšinou mladí utečenci v tábore Moria sa pohybujú v tzv. Safe Zóne, ale z kapacitných dôvodov nie je to vždy možné. Deti sú traumatizované a ich dušu už nikto nevylieči“, hovorí Mária Jackulíková, lektorka Vysokej školy zdravotníctva Sv. Alžbety, detská zdravotná sestra a humanitárna pracovníčka v utečeneckých táboroch v Grécku. Väčšina ľudí na Slovensku si myslí, že utečenecká kríza skončila, opak je však pravdou.

V pasci na Lesbose

Zabúdame, že aj deti utečenci sú predovšetkým deťmi.Bez ohľadu na pôvod, občianstvo alebo prisťahovalecký štatút, musíme prihliadať na ich najlepšie záujmy. Žijeme v globalizovanom svete, vo svete, kde na verejnej mienke záleží, pretože vyvíja tlak na konanie. Nie sme mimo zodpovednosti. Je i na nás, či dáme deťom šancu na lepšiu budúcnosť.

Autor: Irina Adamova, manažérka projektu MIND, ktorý zastrešuje Slovenská katolícka charita