Čo máme nové?

Vianoce vo Francúzsku, Sudáne a Rusku

pridal: charita | dátum: 20. decembra 2019 | kategória: Aktuality

Väčšina francúzskych rodín zdobí svoje vianočné stromčeky pár dní pred Vianocami. Hoci vianočné stromčeky sú veľmi populárne, najdôležitejším vianočným symbolom vo Francúzsku zostáva betlehem. Región Provensálsko sa nachádza v južnom Francúzsku a môže sa pochváliť množstvom charakteristických vianočných zvykov. Región je známy svojimi santónmi, hlinenými figúrkami betlehemov. Po celé generácie remeselníci odovzdávali svojim deťom tradičné techniky výroby týchto figúrok. Niekoľko provensálskych dedín organizuje na Štedrý deň živé betlehemy a sprievody pastierov v krojoch, anjelov, kráľov a pútnikov. Tieto sprievody pri sviečkach začínajú asi hodinu pred polnocou a vydávajú sa do miestneho kostola, kde účastníci vzdávajú úctu Svätej rodine a zúčastňujú sa polnočnej omše. Vianočná kuchyňa sa v rámci Francúzska líši. Rodiny v Provensálsku (ale aj takmer všade inde vo Francúzsku) si často ako prvý chod Štedrej večere pripravujú homára. Podľa provensálskeho zvyku gazdiné počas večere podávajú trinásť dezertov na jedenom veľkom tanieri, po jednom pre Ježiša a pre každého z dvanástich apoštolov. Podľa dediny (a rodiny!) sa obsah taniera líši, často ale obsahuje mandle, orechy, cukríky, nugát, datle, hrozienka, suché figy, mandarínky a pod. Nicolas, Francúz žijúci v Bratislave, hovorí: „U nás vianočná večera trvá približne šesť hodín. Je to ako veľké rodinné stretnutie okolo jedla. Každé jedlo má svoj alkohol: aperitif (malé snacky) sa podáva so Champagne, predjedlo (fois gras) so sladkým bielym vínom, prvý chod (ustrice alebo slimáky) so suchým bielym vínom, druhý chod (veľké kurča) s červeným vínom, syr s bielym vínom a dezerty so sladkým bielym vínom alebo s pálenkou.“

Sudán, najväčšia krajina v Afrike, má etnicky a nábožensky rozmanitú spoločnosť. Asi 70 percent jeho obyvateľov tvoria moslimovia, 25 percent Sudánu vyznáva kmeňové náboženstvá a asi 5 percent je kresťanov. Krajinu od 80. rokov 20. storočia trápi občianska vojna, v dôsledku ktorej zomreli alebo boli presídlené zo svojich domovov dva milióny ľudí. Napriek utrpeniu sudánski kresťania stále oslavujú Vianoce. Vo väčšine vojnou zničeného južného Sudánu kresťania oslavujú Vianoce aspoň návštevou kostola a spoločným dobrým jedlom so svojou rodinou. Vianočné bohoslužby v Sudáne zahŕňajú čítanie z Biblie, ako aj veľa spievania v jazykoch kmeňov Nuer, Dinka, Shilluk, Naban, Zande, Baria a Tira. Spev piesní je často sprevádzaný bubnovaním, niekedy aj tancom. Ľudia, ktorí si to môžu dovoliť, si na Štedrý deň odejú nové oblečenie. Marghani, sudánsky študent žijúci v Bratislave, hovorí: „Počas osláv sa rodiny a rodičia stretajú vo veľkom rodinnom dome skoro ráno, okolo jedenástej. Mladí aj starí sa posadia za stôl spolu so starými rodičmi. Večer sa navštevujú príbuzní a susedia. Mladí trávia typicky čas zábavou s priateľmi.“

Ruská pravoslávna cirkev stále dodržiava juliánsky kalendár, a preto Rusi oslavujú Vianoce 7. januára. Od pádu komunizmu v 1991 začali Rusi oživovať vianočné oslavy. Najvýraznejšou zmenou je nárast praktizovania náboženských zvykov. Ruské pravoslávne chrámy v posledných rokoch zaznamenali rekordnú účasť na vianočných bohoslužbách. Vianočná bohoslužba sa začína o polnoci a trvá do úsvitu. Jediné miesta na sedenie v chrámoch sú typicky pri stenách a vo všeobecnosti sú vyhradené len pre starších, chorých a tehotné ženy. Všetci ostatní počas celého trvania omše stoja. Horiace sviečky pri ikonách pokrývajúcich steny, vôňa kadidla, spev zboru, kňaza a veriacich vytvárajú atmosféru tajomstva. Hlavný ruský zimný sviatok však v súčasnosti stále predstavujú silvestrovské oslavy, ktoré sa v Rusku volajú novoročné. Prieskum z roku 2003 ukázal, že 88% Rusov stále obdarováva blízkych darčekmi na Nový rok, zatiaľ čo len 9% považovalo za vhodný deň pre darčeky Vianoce. Irina Adamova, manažérka projektu MIND pochádzajúca z Ruska, hovorí: „Vianoce sme zvykli oslavovať v užšom rodinnom kruhu s dobrým jedlom – väčšinou pečená kačica s jablkami a zemiakovou kašou. Darčeky u nás na Vianoce neboli zvykom a hlavne, po tých novoročných by ich bolo aj tak priveľa. V Rusku je Nový rok jedným z hlavných sviatkov – zdobí sa „novoročný“ stromček, pripravuje sa večera. O polnoci všetko žiari ohňostrojmi a z televízora odbíjajú polnoc hodiny kremeľskej Spasskej veže.“

text: Irina Adamová

foto: Dominik Bugár