Vybudovanie studne na pitnú vodu v meste Sindžár

Názov projektu: Vybudovanie studne na pitnú vodu v meste Sindžár
Miesto implementácie: Sindžár (angl. Sinjar) , Irak
Obdobie podpory projektu: jún – október 2018
Počet príjemcov pomoci: 4 000 +
Suma na podporu projektu: 44 300,- EUR

Mesto Šingál (kurdsky) alebo Sindžár (arabsky), ktoré bolo obývané primárne jezídmi bolo napadnuté teroristami ISIS 3. augusta 2014. Približne 5 tisíc jeho obyvateľov ( hlavne mužov) zahynulo počas útoku a ďalších 5 tisíc (hlavne žien a detí) bolo vzatých do otroctva. Ostatným obyvateľom sa podarilo utiecť a momentálne žijú v provizórnych táboroch v irackom Kurdistane alebo v severovýchodnej Sýrii.

Po oslobodení mesta a jeho okolia sa jeho obyvatelia začali pomaly vracať a  úspechoch koalície proti blízkym pozíciám ISIS v predchádzajúcich mesiacoch sa do mesta vrátilo už približne 1 000 rodín. Okrem zničených domov a infraštruktúry však teroristi ISIS zničili aj vodné studne a tak vracajúci sa obyvatelia nemajú prístup k pitnej vode, ktorá sa momentálne musí do mesta dovážať cisternami.

Tento projekt výrazne zlepšil životné podmienky miestnej komunity a zároveň podporil návrat ďalších rodín a následné rýchlejšie obnovenie života v meste. Keďže ISIS pôvodne studne úplne zničil, je bolo potrebné navŕtať a založiť novú studňu. Súčasťou studne je 10 tisíc litrový zásobník, vďaka ktorému generátor a čerpadlo nemusia byť v prevádzke vždy, keď niekto prídu ku studni. Okolo studne je taktiež vybudovaný murovaný ochranný prístrešok.