Zabezpečenie pitnej vody pre obyvateľov obcí Bášika a Bahzani

Projektový partner: Shingala Azad NGO
Počet príjemcov pomoci: približne 30 000
Suma na podporu projektu: 216 468,95 EUR

Projekt „Zabezpečenie pitnej vody pre obyvateľov obcí Bášika a Bahzani“ reagoval na situáciu, ktorá vznikla ako výsledok ozbrojeného konfliktu spôsobeného terorom islamistov Daesh, ktorý 6. augusta 2014 obsadili obe obce a zničili ich infraštruktúru – vrátane vodnej. Po oslobodení obcí 7. novembra 2017 sa začali vracať pôvodní obyvatelia, ktorých aktuálny počet predstavuje približne 30 000 obyvateľov (približne 5 000 rodín).

Chýbajúca vodná infraštruktúra je kľúčová pre zastabilizovanie a následný rozvoj miestnej komunity obyvateľov a vnútorne vysídlených osôb z regiónu Sinjar, ktorí sa momentálne nevedia vrátiť do svojich domovov. Keďže rekonštrukcia vodnej infraštruktúry predstavuje finančne náročný projekt, miestna samospráva ho nedokazala realizovať a preto obyvatelia obce vodu kupovali v plastových nádobách. Okrem toho letné teploty vzduchu dosahujú v tomto regióne aj 50 °C, preto bol jednoduchý prístup k pitnej vode nevyhnutný nielen z pohľadu prevencie chorôb, ale aj hydratácie organizmu.

Projekt zabezpečil výstavbu troch studní s pitnou vodou, systém potrubí s celkovou dĺžkou 3 300m na rozvod vody zo studní, ktoré zabezpečili dostatok pitnej vody pre obce. Každá studňa má vlastný naftový generátor na elektrickú energiu pre ponorné čerpadlo a celá studňa je chránená murovaným prístreškom, ktorý bráni jej poškodeniu alebo odcudzeniu.

Keďže obce sa pred útokom Daesh venovali pestovaniu olív, dostatok pitnej vody podporil aj pestovateľské aktivity miestnych obyvateľov. Súčasťou projektu boli preto aj školenia zamerané na ochranu vodných zdrojov, pestovateľské aktivity a taktiež budú realizované prednášky zamerané na dôležitosť hygieny a pitného režimu pre učiteľov a študentov druhého stupňa ZŠ. Projekt bol realizovaný s miestnym partnerom Shingala Azad NGO so začiatkom 1.10.2019 a dokončením 30.9.2020. Ďakujeme, že spolu môžeme pomáhať ľuďom v núdzi.

Projekt bol spolufinancovaný z programu oficiálnej rozvojovej pomoci SR, SlovakAid a podporený aj Konferenciou biskupov Slovenska a súkromnými darcami.

Výstavba studní

Situácia v obci pred výstavbou