Aktuality

Čo máme nové?

Situácia v Libanone sa stále zhoršuje. Charita vyzýva k solidarite s vysídlencami

pridal: charita | dátum: 4. októbra 2024 | kategória: Libanon

Bezpečnostná a humanitárna situácia v Libanone sa neustále zhoršuje. Svoje domovy už muselo nedobrovoľne opustiť vyše 350 000 ľudí, ktorí teraz hľadajú dočasné útočisko. Ďalších 180 000 ľudí prekročilo hranice so Sýriou.

„Situácia je teraz veľmi kritická a náročná. Charita Libanon je v teréne. Snažíme sa pomáhať vysídlencom tak, že poskytujeme potraviny, lieky a ďalšie potrebné veci. Nemáme však v rukách dostatok zásob. Preto zvyšujeme svoj hlas, aby nám medzinárodné spoločenstvo pomohlo, aby sme tak my mohli pomáhať,“ hovorí otec Michel Abboud, prezident Charity Libanon.

Táto situácia nie je ľahostajná ani nám, v Slovenskej katolíckej charite. Preto vyzývame k solidarite s obyvateľmi Libanonu, ktorí museli kvôli neutíchajúcim útokom opustiť svoje domovy. Humanitárna pomoc bude realizovaná prostredníctvom Charity Libanon.

Zabezpečiť základné životné potreby pre ľudí, ktorí opustili svoje domovy je v týchto chvíľach kľúčové. V Libanone je to však o to ťažšie, že kvôli nestabilite a zlej sociálnoekonomickej situácii nemá miestna vláda prostriedky zabezpečiť humanitárnu pomoc pre všetkých.

Vysídlenci sa tak obracajú na organizácie akou je Charita Libanon. Jej pracovníci teraz pomáhajú zabezpečiť vysídleným rodinám základné životné potreby. Ide najmä o teplé jedlo, pitnú vodu, hygienické potreby, prikrývky a matrace, ktorých je veľký nedostatok. Ľudia čeliaci krízovej situácii však potrebujú viac ako len materiálnu pomoc.

Charita Libanon preto prostredníctvom svojich mobilných zdravotníckych jednotiek poskytuje ľuďom hľadajúcim bezpečie zdravotnú starostlivosť, lieky a psychologickú podporu vo viac ako 15 bezpečných lokalitách po celom Libanone. Doteraz pomohli desiatkam tisíc vysídlených ľudí.

Pridať sa k pomoci ľuďom v Libanone môžete darom na účet Slovenskej katolíckej charity: SK93 1100 0000 0029 4546 3097 s variabilným symbolom 206941 alebo cez darovaciu stránku https://charita.darujme.sk/svet/. Vďaka vašej podpore budú môcť naši kolegovia z Charity Libanon vytrvalo podávať pomocnú ruku ľuďom, ktorí sa na nich s nádejou obracajú.